Bagaimana Memulakan Bisnes Shaklee Sebagai Punca Pendapatan

Thursday, December 29, 2016

Assalamualaikum..

Sekarang ni banyak berlalu di newsfeed FB graduan-graduan kolej, Universiti dah pandai cari peluang buat duit dengan berniaga. Bertuah sangat dik, muda-muda dah ada duit sendiri kakNi dulu dapat duit PTPTN lepas selesaikan semua yuran pengajian, yuran asrama tinggal la berapa ratus buat makan sampai habis semester hukhuk



Nak berenjoy pun tak sempat kahkah nasib baik jugak kan duit ciput kalau tak, tak taulah apa jadi masa tu 😂

Ok, di sini kakNi nak cerita macam mana adik-adik boleh bermula dengan bisnes Shaklee sebagai punca pendapatan sampingan. Silap-silap kerjaya seumur hidup! Wowee!


Ok, lepas settle daftar keahlian korang akan dapat starter kit yang didalam tu ada panduan produk, manual bisnes, kajian unggul supplement shaklee, borang dan beberapa panduan lagi. lepas tu nak buat apa?

1) Baca Manual Bisnes Syarikat

Satu benda yang tak ramai buat beb! Baca manual 😂 
Korang kena ingat banyak syarikat MLM haram jadah kat luar sana tu. Jadi nak sayangkan syarikat kena tau apa yang syarikat boleh bagi kat korang. Apa pelan dan apa yang korang bakal dapat serta apa panduan yang patut diikuti sepanjang bergelar pengedar Shaklee. Buku panduan ada disediakan dalam Starter Kit Shaklee.

2) Guna Dan Rasai Sendiri Produk Shaklee

Tak kenal maka tak cinta kan? Dah amal terus jatuh cinta berkali-kali. KakNi bermula dengan set menyusu penuh. Ibarat cinta pandang pertama hari-hari duk tenung kotak shaklee yang gdex hantar 😂 angau terus!

Bila dah guna lagi angau rupanya! Alhamdulillah jatuh cinta dengan keberkesanan dan keselamatan produknya. 

3) Dah Rasa Best Berkongsi La! 😍

Shaklee adalah satu platform iaitu kau berkongsi! Kongsikan kebaikan dengan orang ramai supaya ramaiii lagi dapat manfaat. 

Sebab tu kena rasa, guna dan amal dulu sebab 'feel' dia akan lebih terasa! Baru la best nak cerita kat orang kan. Konsep dengan Shaklee adalah berkongsi! Jadi korang kongsikan apa kebaikan produk Shaklee dah buat kat korang? Dah bantu korang sihat ke? Hilang sakit ke? Kurangkan merokok ke? Dan sebagainya, cerita dan kongsikan!

Kongsikan je di media sosial seperti FB, instagram, blog, google+ atau mana-mana yang korang suka! 

4) Korek Ilmu

Serius kakNi cakap nak buat bisnes mana-mana pun ilmu kena ada. Buat bisnes Shaklee macam nak pegi buat Master tau. Buku rujukan berlambak kena baca 😂

Mula-dulu adala kurang kerajinan sikit  tapi bila belajar dan ambil tau hal-hal nutrisi dan pemakanan sihat. Seronok la pulak. Dulu kakNi memang bercita-cita nak jadi saintis..nah sekarang terubat dengan ilmu-ilmu nutrisi Shaklee.

Ok, ini ilmu dari buku tapi ilmu pemberian mentor dan upline pun banyak sekali. Tak cukup berwebinar secara online, whatsapp, messenger diaorang buat lagi kelas-kelas, coaching offline dan sebagainya. Jadi silalah hadirkan diri, nak majukan diri sendiri jugak kan?

5) Duplicate Mentor

Nak jadi macam idola mentor korang? WAJIB ikut rapat dan folow apa yang mentor korang buat. Kalau upline kata dia tidur 2 jam je sehari sebab menaip blog, ikut! Kalau mentor kata dia update 10 kali sehari FB buat jugak macam tu. 

Tak susah pun kan? Hanya buat je apa yang upline ajar.

6) Rajin Dan Tak Mudah Sentap

Korang kena rajin. Ye rajin! Rajin bertanya, rajin buat homework, rajin baca buku, rajin follow up, rajin update blog, rajin semua la. 

Lepas rajin bila ada upline tegur ke apa ke, sila jangan cepat sentap okay! Semuanya demi untuk kebaikan kita. Tegur dan marah kan tanda sayang. Baru kena tegur sikit dah merajuk, terus down macam mana nak berdepan dengan cabaran bisnes di luar kan?

7) Konsisten

'Susah la buat Shaklee ni, saya dah update FB 3x, blog update 1 kali sebulan tapi tak ada pun orang datang nak beli. Fed up la!

Apa kau ingat kau tu Neelofa? Rita Rudaini? Janna Nick? Kahkah gurau je 😂

Gitu la realitinya, disebabkan kita ni bukan artis la maka kena gandakan lagi usaha dan tak kenal erti putus asa. Sedangkan syarikat terkenal pun masih buat promosi lagi kan? 

8) Dekati Pencipta

Kata nak ajak berbisnes tapi kenapa suruh dekati Pencipta pulak? Allah, hanya kepada Dia la tempat kita meminta sesudah kita usaha dan buat segalanya. 

Dia Pemilik kerajaan langit dan bumi. Maha Pemberi. Jadi kita berbisnes dengan 'partner' kita ni dulu sebelum memulakan urusan dunia. InsyaAllah berkat bisnes kita andai kita dahulukan Dia dalam segalanya.

Ok, sekarang korang dah tau kan cara bagaimana nak mulakan bisnes Shaklee kan. Tak payah tunggu esok lusa korang bermula sekarang! Amik telefon dan whatsapp kakNi tau!


Nak 100 langkah ke depan kena bermula dengan 1 langkah hari ni. Hubungi KakNi sebagai mentor korang :)

Aniey Yusoff
ID : 887558

You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Hubungi Aniey

Name

Email *

Message *

Subscribe blog Aniey