Banyak Makan Vitamin Boleh Merosakkan Buah Pinggang?

Sunday, December 18, 2016

Arwah mak KakNi seorang pesakit buah pinggang. Masa kakNi umur 10 tahun mak menjalani pembedahan membuang batu karang. Segenggam dapat batu karang tu. Doktor bagi tengok dan bawa balik. 

Lebih kurang 15 tahun kemudian, arwah mak kembali sakit buah pinggang setelah pembedahan membuang batu dulu. Doktor kata sebelah buah pinggang mak tak berfungsi dan sebelah lagi hanya berapa peratus sahaja berfungsi. 

Sepanjang di hospital sewaktu temankan arwah mak dapat tengok kanak-kanak seawal usia sekolah rendah dah rosak buah pinggang dan kena jalani dialisis seumur hidup. Allah, sedih melihatnya. Yang pasti zaman kanak-kanaknya dah tak seperti kanak-kanak lain. Sempat kakNi bertanya maknya apa tabiat dia sehingga boleh rosak buah pinggangnya. Mak dia cakap, anaknya ni kuat minum air gas. 

Owh mak-mak sekalian, jaga la anak-anak kita ye. Seriau dengar kanak-kanak dah kena dialisis. Cuba amik air gas buat siram pokok tengok apa jadi? Iktibar buat kita. Kisah ni masih segar dalam ingatan walau dah berlalu hampir 9 tahun yang lalu. Alfatihah untuk arwah mak yang tersayang.

Isu orang ramai takut mengambil vitamin shaklee sebab takut buah pinggang rosak bukanlah satu isu baru. Amik vitamin takut rosak buah pinggang tapi air gas kau telan sedap je kan kahkah

Ok, kakNi nak bawakan bukti bahawa tak payah takutlah korang kalau nak ambil vitamin Shaklee. Berapa banyak produk nak ambil pun tak kisah asalkan Shaklee sebabnya?

Melalui Landmark Study yang dilakukan oleh Dr Gladys Block membuktikan bahawa vitalea iaitu multivitamin Shaklee telah meningkatkan tahap kesihatan orang yang makannya selama lebih 20 tahun! Ye 20 tahun bukan 2 tahun. Sedangkan kanak-kanak paling muda menjalani dialisis pun seawal usia 6 tahun. 


Vitalea mengurangkan risiko 2-3 kali risiko penyakit jantung, serangan jantung, lemah jantung, strok dan penyakit berkairan paru-paru. Dan mengurangkan 4 kali risiko penyakit kencing manis yang menjadi punca utama kegagalan buah pinggang berbanding dengan kumpulan yang tak makan vitamin langsung. 

Lepas ambil tahu semua ni memang sentiasa beringat supaya tak ambil sembarangan vitamin selagi tak tau company tu ada buat kajian klinikal atau tak. Beli vitamin bukan sebab ia popular tau tapi pastikan ia selamat. Ntah-ntah produk tu main bancuh belakang rumah je dan acah-acah claim selamat tak ada bahan kimia. Siapa tau kan?

KakNi memang percaya dengan vitamin yang selamat dan terbukti selamat iaitu Shaklee je. 

Aniey Yusoff
ID : 887558
Sms/Whatsapp : 0137773122
COD : Wangsa Maju Keramat AU




You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Hubungi Aniey

Name

Email *

Message *

Subscribe blog Aniey