Cara Nak Buang Lemak Degil Yang Tak Guna Di Perut

Friday, October 13, 2017

Sekali lagi KakNi nak tekankan bahawa tak best pun 'membela' lelemak degil kat badan terutama kat perut ni haaa... Kena ingat dan tanamkan dalam diri bahawa obesiti, gemuk gedempol dan boroi itu memudaratkan dan bukan tanda kebahagiaan serta bukan sunnah Nabi pun.

Banyak sangat tengok TV sampaikan rakyat Malaysia ni mudah betul terpengaruh dengan ayat 'gemuk is awesome la' 'boroi tanda bahagia la' sampaikan kita pun dah rasa selesa dan rileks je.."ala, rileks la, orang lain ramai lagi boroi"


Hakikatnya, Malaysia ni negara yang paling ramai rakyat dewasa yang obes. Bila kita tahu betapa bahayanya jadi salah seorang rakyat Malaysia yang obes, kerana ia mungkin boleh menjadi pembunuh senyap kita. Masa ni baru lah sedar diri untuk berubah.



Lepas dah sedar diri ni apa nak buat?

1) Belajar Makan Mengikut Portion Yang Betul

Persepsi salah mengenai nak kurus ialah jangan makan karbohidrat perlu dibetulkan. Sesetengah mereka sampai sanggup meninggalkan terus makan sumber karbohidrat padahal nutrien ini sangat diperlukan oleh tubuh.

Karbohidrat diperlukan untuk tubuh membakar kalori menjadi tenaga. Kawal pengambilan karbohidrat tanpa meninggalkannya.

Kalau korang jenis yang susah nak ikut program-program diet yang spesifik, maka cukup sekadar makan dalam kadar yang betul.


Haa macam contoh pinggan sihat ni. #sukusukuseparuh. Ambil karbohidrat hanya suku daripada pinggan. Kami di group paling best di Malaysia ni iaitu iReach paling aktif anjur macam-macam aktiviti untuk gaya hidup sihat. Bukan ajar makan vitamin sahaja eh.

(2) Kalori Yang Masuk Mesti Dibakar keluar

Setiap jenis makanan mempunyai nilai kalorinya yang tersendiri. Badan manusia pun memang sangat memerlukan kalori sebagai 'bahan bakar' untuk melakukan pelbagai aktiviti harian.


Selagi kalori yg dibakar tak cukup banyak, memang gerenti takkan kurus. Sebab formula matematik nak kurus = kalori yg dibakar WAJIB lebih tinggi daripada kalori yg kita makan.


Kalori yang berlebihan boleh mengundang bahaya penyakit. Makanan segera dan berproses mengandungi jumlah kalori yang sangat tinggi.
Sumber myMetro
Bagaimana cara untuk membakar kalori?

Berikut antara cara mudah dan sederhana yang boleh kita lakukan untuk membakar kalori :
  • Membersihkan rumah kediaman seperti menyapu, dan mengemop dalam masa 30 minit dapat membakar sebanyak 100 kcal
  • Berjalan kaki sebanyak 10000 langkah sehari dapat membakar kalori dengan kadar purata 450 kcal
  • Menaiki dan menurun tangga selama 5 minit sehari dapat membakar sehingga 200 kcal
  • Mencuci kereta selama 30 minit dapat membakar sekitar 100 kcal
  • Memotong rumput atau berkebun kecil selama 20 minit dapat membakar kalori sekitar 180 kcal
  • Beriadah bersama anak-anak seperti bermain kejar-kejar selama 30 minit boleh membakar sebanyak 180kcal
Rujukan : Infosihat.gov

(3) Habit Beriadah 

Kalau sebelum ni, kita ni tak pernah pun nak beriadah, bersenam dan membuat aktiviti yang mengeluarkan peluh, maka mulai sekarang kena buat aktiviti ini sebagai satu hobi yang menyeronokkan. Dapat jogging 1 atau 2 jam sehari sekurang-kurangnya pun dah ok.

Tak perlu kot nak cepat sangat kurus sampai sanggup telan pil kurus beracun. Biar "slow and steady" tetapi selamat. 

4) Detoks Dan Makan Vitamin

Ok, selepas kita dah buat semua yang di atas ni maka cara nak mempercepatkan lagi proses pembakaran lelemak degil dan untuk mudah kurus, maka kita perlu berdetoks bersihkan usus dan amalkan vitamin yang berfungsi membakar lemak yang selamat.

Dah tau kebaikan detoks?



Lecithin dan Omega ini adalah musuh utama lemak degil. Sejak dah insaf dengan gaya pemakanan yang macam "membela" sebelum ni KakNi rajin jugak amik set ni dan buat detoks usus.

Good luck untuk kita semua ke arah menjalani gaya hidup yang sihat!

Oh ya! Untuk dapatkan set ini secara online hanya perlu klik di link esell di bawah ini :




Atau untuk mendapatkan konsultasi secara eksklusif hubungi kakNi seperti detail berikut :

Aniey Yusoff
ID : 887558
Sms/Whatsapp : 0137773122
COD : Wangsa Maju Keramat AU

You Might Also Like

0 comments

Terima Kasih Atas Komen Anda Semua

Google+ Followers

Hubungi Aniey

Name

Email *

Message *

Subscribe blog Aniey