Resepi Ayam Masak Merah Untuk 4 Ekor Ayam

Tuesday, August 15, 2017

Alhamdulillah sabtu lepas kakNi ada masak untuk keluarga dan jiran tetangga. Seronok dapat berkumpul ramai-ramai.
Kali ni menu yang kakNi masak adalah nasi dagang, gulai ikan tongkol, ayam masak merah, daging masak hitam, mee kari dan nasi jagung. 

Wahh banyak jugak berjaya masak walau sorang-sorang duk berperang kat dapur huhu..



Macam biasa kakNi kongsikan resepi masak kat blog supaya senang agak-agak lupa kang kakNi belek sini balik hihihi

Okeh! Bahan-bahannya :

4 ekor ayam sederhana besar potong kecil atau potong 16 - bersihkan dan lumur garam sedikit dan kunyit
- goreng separuh masak



Eh nampak kecik pulak kuali besar ni

Cili kering yang dah siap kisar (kakNi kisar bersama minyak masak bagi tahan lama simpan dalam peti)

3 batang serai
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji tomato belah 8


Bahan Blender

2 biji bawang holand
4 biji bawang merah besar
1 biji tomato

Bahan bawah ni kisar asing dengan bahan blender di atas

2 labu bawang putih
3 inci halia

Cara-cara :

Tumis 4 sekawan
Masuk pulak bahan kisar bawang putih dengan halia dulu. Tumis sampai wangi

Baru masuk bahan kisar bawang merah pulak. Dah wangi masuk pulak cili kering kisar. Agak-agak ikut kepedasan. KakNi letak sikit sos cili. Serai jangan lupa masuk skali...
Tumis sampai pecah minyak lepas tu boleh la masukkan ayam dan tomato belah 8. Kacau agak lama sampai ayam betul-betul kecut (kakNi suka sampai ayam agak hancur sedikit (agak-agak tulang senang lerai dari isi tu la)
Perasakan la dengan garam sikit dan gula melaka.

Merecik-recik ko..habis 1 dapur kena bersilat bersihkan.

Okeh! Siap! Alhamdulillah sedap!

#dapuribuaniey

You Might Also Like

0 comments

Hubungi Aniey

Name

Email *

Message *